Aloe Vera Nam-ı Diğer Sarısabır ile Hasbihal

İlk yetirmeye başladığım bitkilerden biri olan aloe vera hakkında nasıl yetişir, etinden sütünde nasıl faydalanabilirsiniz kısaca yazacağım.

“Aloe iç mekânlar için güzel bir süs bitkisi olarak rahatlıkla yetiştirilmektedir. Balkonlarda, salonlarda ve bahçelerde kolay gelişmektedir. Ancak Yavaş büyür. Aloe bitkisi açık ve kapalı ortamda rahatlıkla gelişebilir. Aloe bitkisi ”aloaceae” ailesine ait bir bitkidir. Sabırgillerin takiben 350 alttürü mevcuttur ve bunlardan en çok iki tür kullanılır ve bunlar: sarısabır; aloe vera (a. barbadensis) ve kap-sabırı; aloe ferox (aloe capensis) diye anılır. Türkçede sadece aloe vera (sarısabır) diye anılan bu bitki genellikle sarıçiçek açtığından bu adla anılır. Eskiden aloe bardensis diye anılmasının sebebi Barbados adasında ihracının yapılmasından dolayıdır. Ana yurdu Afrika kıtasıdır. Ülkemizde güneybatı ve güney bölgelerimizdeki sıcak yörelerde yabani olarak da yetişmektedir. Bunların birçoğu da salon, balkon ve bahçelerde yetiştirilir. Aloe bitkisinin yaprak renkleri griden yeşile kadar değişir. Kimi türlerinin yaprak kenarları sivri dişli, kimi türlerin bu dişleri ufak ve yumuşaktır. Bazı türlerin yaprak kenarları dişsizdir. Çiçek renkleri yeşilimsi beyazdan sarıya kadar değişmektedir. Kültür türü aloelerde kırmızı ve turuncu renkli çiçekler de elde edilmiştir. Yılın her zamanı çiçekçilerde satışa sunulur.”

 
 

Aloe vera hakkında profesyonel, çok daha kapsamlı bilgilere yukarıda alıntısını yaptığım kaynaktan ulaşabilirsiniz. Ata linkini koydum.

 

Benim yetiştirdiğim aloe vera nam-ı diğer sarısabır yani barbadensis türü. Adından da anlaşıldığı üzere çok yavaş büyüyen ve çiçek açmayan bir tür. İlk yetiştirmeye başladığımda bir köktü şimdi 20-25 saksım var, çoğunu eşe dosta hediye ettim. Aloe vera bakımı bence kaktüsten sonra bakımı en kolay bitkilerden biri. (Zaten kaktüsle ortak familyadan.) Özellikle kışın kalın muşambayla dolabın üzerini örtüp, ilkbaharda tekrar açana kadar sadece 3-4 kere su vermem yeterli oluyor. Çünkü toprağı her daim nemli oluyor. Toprağının kuruduğunu fark ettiğinizde su vermeniz kâfi. Bir de ayda 1 saksının kenarlarından toprağın hava alması için toprağı karıştırırsanız kökleri hava alır ve daha iyi gelişir. İlkbaharda tekrar açtığımda rengi daha koyulaşmış, yaprakları dolgunlaşmış halde buluyorum. Bence aloe veralara kış yarıyor, ya da sera etkisi diyebiliriz J. Çok gerekliyse yılda 1 kere, ben iki yılda 1 saksılarını değiştiriyorum. Aloe vera saksılarında nemli toprağı sevdikleri için solucan oluşabiliyor, o yüzden yılda 1 kontrol etmekte fayda olduğunu söyleyebilirim. Kenardan köklere zarar vermeyecek şekilde karıştırdıkça da kontrol edebilirsiniz. Azalan toprağın üzerine ne yeni toprak koymayı unutmayın yıl içinde. Aloe vera kökünden yavru veren bir tür. O yüzde ayırırken çok hassas olmak gerekiyor hem ana bitkinin köklerine hem de yavru bitkinin köklerine zarar vermemek için. Ben şiş kullanıyorum. Önce toprağı şişle karıştırıp gevşetiyorum, kökler de gevşesin diye daha sonra en dipten yukarı doğru küçük küçük yavru aloe verayı yukarı itiyorum. Toprağı gevşetmek çok önemli öncesinde. Mümkünse yakın zaman su vermemiş olun. Ayırdığınız yavruyu kökleri kıvrılmayacak dik şekilde yeni saksısına koyun, eski saksından eski toprağından bir miktar yeni saksısına koyabilirsiniz. Daha son her iki saksıya da yeni toprak ilaveleriyle su verip gelişmeleri izleyebilirsiniz.

 
 
 

Aloe vera ne işe yarar? Uzun bir süredir faydalandığım bir bitki olduğu için kendi deneyimlerimden yola çıkarak size faydalarını sayabilirim.

 

· Cildinizde bir yanık meydana geldiğinde (açık yara olmamak şartıyla) eğer varsa buzlukta aloe vera özünü sürebilirsiniz yoksa direk ucundan koparıp jelini de sürebilirsiniz ertesine güne iyileştiğinin göreceksiniz.

· Aloe vera jeli cildi nemlendirme ve hücreleri yenilemeye yardımcı olduğu için kuruyan çatlayan el,dirsek,yüz,vs bölgelerine direk jeli uygulayabilirsiniz. Anında nemlendirir. Düzenli olarak kullanırsanız da farkı görebilirsiniz.

· Sivilce yaralarında sürdüğünüzde hemen kapanmasına yardımcı olur ve kızarıklık görüntüsünü alır.

· Çeşitli maskeler ve karışımlarla hem cildinize hem saçınıza bakım uygulayabilirsiniz.

Kür, maske ve krem yapımı önerileri;

· Öncelikle aloe vera bitkinizin erişkin yapraklarından (altlarda olur) ihtiyacınız olduğu kadar bıçakla veya makasla kesin.

 

· Ucundaki sıvını akmasını beklemek için dik bir şekilde bir yere koyup 1-2 saat bekletin. Ya da suyla suyla yıkayıp ucunu kesip direk jelini de alabilirsiniz.

 

· Soyacak yardımıyla üstünü sıyırın.

 

· Kaşık yardımıyla sıyırın içindeki jeli sıyırın.

 

· Sıyırdığınız jelleri bir kaba koyun ve blenderda çekin.

 

· Elde ettiğiniz aloe vera özünü;

– saç spreyi olarak,

– yüz temizleme suyu veya günlük bakım nemlendiricisi olarak,

– buzluğa koyup duştan sonra yüzünüze bir buz küpünü sürebilirsiniz,

– gözlerinizi dinlendirmek pamuğa buzdolabında muhafaza ettiğiniz aloe vera suyunu ıslatıp göz pansumanı yapabilirsiniz,

– limonla karıştırıp leke olarak yerlerinize düzenli uygularsanız geçtiğini görürsünüz,

– kahve, yumurta akıyla karıştırıp yüz maskesi yapabilirsiniz,

– balmumu veya C vitamini tozu ile karıştırıp uzun süre kullanacağınız krem elde edebilirsiniz.

 

*Saf aloe vera özü buzdolabında maksimumum 10 gün, buzlukta eriyene kadar kullanabilirsiniz.

Leave A Reply