Psikolog prospektüsü!

Son günlerde gündemde olan; psikolog olmayıp bu ünvanla birlikte kullanan koçlar, manevî danışmanlar, bilinçaltı temizliyicileri, her şeylerin terapistleri ve aklıma gelmeyen daha bir çok kelime oyunuyla süslenmiş şatafatlı danışmanları gördükçe böyle bir yazı oluşturmaya karar verdim.

 

Muhakkak ki her alanın farklı alanlarca suistimale uğradığı oluyordur. Biz psikologların bir meslek yasası olmadığı için maalesef diğer mesleklere göre daha fazla suistimale uğradığı hazin bir gerçektir. Hal böyle olunca bize bilgilendirmek, bilinçlendirmek, kulağa az da olsa kar suyu kaçırmak düşer.

 

Bir psikolog ne yapmaz, sahte psikolog ne yapar onlardan bahsedelim…

 

1-Psikoloğu psikolog yapan temel ehliyeti #lisansdiploması dır. Eğer bir kimse asgari eğitim yılı 4 yıl olan üniversitelerin #psikoloji bölümünden mezun bir lisans diploması yoksa #psikolog ünvanını alamaz. Lütfen danışmanlık almadan önce gittiğiniz kişilerin akademik kariyerlerini sorgulayın, sorun.

 

2- Psikolog tavsiye vermez! Psikolog sizin yerinize karar vermez, size ne yapacağınızı söylemez!

 

3- Psikolog arkadaşınız olamaz, profesyonel bir hizmet almak istiyorsunuz profesyonel bir ilişki içinde olmanız gerekiyor.

 

4- Psikolog ilaç, muska, iksir, tılsım, büyü yazmaz, önermez!

 

5-Psikolog sizi yargılamaz, eleştirmez, yadırgamaz.

 

6- Psikolog danışanın bilgi ve onayı olmadan, terapide konuşulan, paylaşılan bilgileri üçüncü şahıslara aktarmaz, katıldığı sosyal ortamlarda bu konulardan bahsetmez.

 

7- Psikolog hakim olmadığı konularda faydası dokunmayacağını bilir para kazanmak uğruna kendisine başvuran kişileri oyalamaz; alanında ilgili uzmana yönlendirir. Her psikolog her konuya hakim olamaz.

 

8- Psikolog hiçbir şekilde din,dil,ırk,cinsiyet,vb ayrımı yapmaz.

 

9- Psikolog vaat vermez, sizden istemediğiniz bir şeyi yapmanızı istemez ve yönlendirmez.

 

10- Terapi, koşulsuz kabul şartı altında zamana yayınlan birlikte düşünme sürecidir. Seans garantisi olmaz. İnsan ruhu makine değildir… 🙂

 

*Psikolog olduğundan şüphelendiğiniz ve diplomasını sorduğunda göstermeyen veya bu şartlara uymayan biriyle karşılaşırsanız;

https://www.psikolog.org.tr/tr/forms/sahte-psikolog-bildirimi

 

sayfasından “sahte psikolog bildirimi ” kısmından bildirebilir, derneğe ulaşıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

#türkpsikologlarderneği #psychology

 

Leave A Reply