Sineklenen Çiçekler

Hayatta bazen iyi olsun diye yaptığım şeyler minik rahatsız edici sineklerin oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Yoğun bir duygu gelişmemesiyle beraber tadım kaçıyor sadece.

 

Evet, yine çiçeklerimden aldığım bir dersi paylaşacağım…

Aloa veralarımı çoğaltırken, yavruları yeni saksılara alıp yeni toprakla yeni evlerini oluştururken bu sefer farklı bir şey denemek istedim. Üstlerini orkide toprağı yani ponza taşı koydum. Hem toprağı sıcak tutar ve nemli tutar her zaman su vermeye gerek kalmaz diye düşündüm. (Aloa vera her zaman su isteyen bir bitki değil, tamamen benim işgüzarlığım) Gel zaman git zaman renkleri solmaya, dibinden verdikleri sürgünler çürümeye başladı. Dedim ki; yeni evlerine geçme sendromudur, düzelir. Genelde öyle oluyor, sonradan toparlıyorlar çünkü. E kolay değil alışık olduğun topraktan ayrılıp yeni saksı ve toprağa geçmek. Kökleri üzerlerinde durmaları için zaman verdim onlara. Saksıları değiştirirken bu süreci kolay atlatmaları için bir tutam da ayrıldıkları saksıdan toprak koyuyorum, yolluk. Velhasıl kelam, aradan 3 ay geçti toparlamak yerine sinek dolmaya, yüzeyleri yosun tutmaya ve küflenmeye başladı. Yaz aylarıdır sinek olur dedim. Hala yaptığım reformun kötü bir sonuç verebileceğini düşünmüyorum… Diktatörlük kurmuşum adeta çiçeklerin üzerinde. Otoriter yapıda bir ebeveynim hatta. Asla iletişime geçmiyorum verilen mesajlarla, dediğim dedik çaldığım düdük devam.

Sonra bu sinekler artık eve dolmaya başladı ve beni rahatsız etmeye başladılar, mutfakla balkon yan yana olduğu için mutfağa musallat olmaya başladılar. Kısaca tadımı iyice kaçırdılar. İlgilenmek icap etti. Giydim eldivenleri çıktım balkona. Saksıları tek tek indirdim. Gerçekten berbat haldelerdi. Kendimle verdiğim savaş yüzünden az daha çiçekleri telef ediyormuşum. O tadımı kaçıran sineklere neredeyse teşekkür edecek konuma geldim.

Uzun lafım kısası, üzerini ponzayla yoğun bir şekilde kapattığım saksılarda küf, yosun ve kireç (musluk suyunda da olur) tabaksı oluşmuş. O yüzeyleri sıyırdım. Üstteki tabaka altta kalan toprağın nefes almasını engellediği için toprak havasızlıktan balçık, beton gibi olmuştu. İnce bir tel veya şiş veya kullanmadığım bir kalem de olur kenarları eşeleyerek (köke gelmemesine dikkat ederek) hava almasını sağladım. Daha sonra bir avuç yeni kuru toprak ekleyerek hazırladığım sineksavar ilacı sıktım. Sinekler aloa veralarımın dipçceğezlerini mesken tutmuş, yuva yapmış. E ben onlara saray yapmışım merkezi ısıtmalı, buyur etmişim, onlar gelmiş çok mu?

Neyse, bütün saksılarımı bu işlemden geçirdikten sonra yerlerine koydum.

Sineksavar, haşere savar el yapımı ilacım;

1 litre suya yarım çay bardağı sirke,

limon kabuklarını suda birkaç gün bekletip, suyuyla seyrelileterek oluşturulan sineksavar,

sütün ve suyla seyreltilerek oluşturulduğu karışım,

aspirinli su.

 

Bunlar evde kolayca yapabileceğiniz “savarlar”. Bizim evde sirke vardı, ben onu yaptım. Geçmezse limonu deneyeceğim baya etkili olduğu söyleniyor.